nathalietp

Ghana 2009- Looking out from behind!


Exercise keep me going!

Nu ska jag dra iväg på en timmes spinning. Ja mår så otroligt bra när jag tränar, anstränger mig fysiskt & verkligen pressar mig själv till gränsen. Det är så gött att komma till denna punkt och se vad man verkligen klara av.

Under en längre period, ungefär 10 år var min stora passion i livet handboll. När jag bodde i Danmark satsade jag stenhårt, spelade under en rad år i elitserien, ja det fanns helt enkelt inget viktigare. Även här i Sverige blev det några år med handbollen, innan det blev den ena skadan efter den andra. Ååå va jobbigt det är med skador, efter min operation i foten har det alldrig blivit helt bra och handbollen blev mindre och mindre. Idag får jag nöja mig med handbollen som underhållning, men ja det finns fortfarande inget bättre än en champions league match eller dansk/tysk handboll.

Efter jag kom hem ifrån Thailand i januari har det inte blivit så mycket löpning. Det blev otroligt mycket när jag var där, innan vi sprang en halvmara i Chiang Mai i slutet på december. Nu kör jag istället masser spinning, försöker så gott som möjligt att komma iväg på ett pass varje dag, fy va roligt det är! Skönt att bara svettas som en gris & ge den järnet i en timme. Då mår jag som bäst! 

Nu blir det därför ännu en UNDERBAR timme på sadlen:-)Ghana 2009- Childhood is a journey!


Jag tillsammans med några av de minsta busungarna dagen innan lovet
i april. För övrigt en av få dagar med fri klädsel i skolan. Saknar:-) 


Ghana 2009- I wanna run to you!


Vad ni ser på denna bild är väldigt sällsynt i Ghana. Människor, elever ja folk som springer! Jag hade ganska ofta idrottslektioner med eleverna, alla tyckte det var skitroligt i ungefär tio minuter sen orkade de helt enkelt inte röra på sig. Detta beror väl till dels på värmen, det är under större delar av året väldigt varmt i Ghana & dessutom rätt så fuktigt. Några som kanske behöver springa lite mer är alla försäljare i stan som gärna springer mitt ut på vägen för att sälja en apelsin för 25 öre & inte har de bakom ratten någon vidare tålamod med detta.  

Ghana 2009- Move to the sound of Bom Bom Bom

Så här ser det ut när barnen ställer upp framför skolan & går runt i små grupper. I bakgrunden har ett gäng killar till uppgift att slå på lite trummor, medan lärarna skriker hit och dit. Ja det kan låta lite konstigt att de tränar på att gå fint, men det är faktiskt väldigt viktigt. Ibland är det nämligen så att skolorna i stan träffas vid olika arrangemang och då blir det en typ av prestige i vilken skola som har lyckats träna upp sina elever bäst!
  


Make your baby american!

Jag satt precis och läste en artikel om det här med att åka till USA och föda. Oavsett var föräldrarna kommer ifrån får barn som är födda i Amerika automatiskt amerikanskt medborgarskap. Allt fler utländska mödrar väljer därför att föda i USA eftersom barnet anses få bättre förutsättningar i framtiden & dessutom en lättare one way ticket to America. Sjukvårdskostnaderna för förlossning i USA är ungefär 200.000 men ja då ingår ju ett medborgarskap. Vanligtvis är det ju ganska så svårt att få ett amerikanskt medborgarskap, så går man runt med The American dream då kanske detta bör övervägas:)

Bild från: www.google.se

Ghana 2009- The question is not what you are looking at, but what you see!

A cuban dream

Listan över saker jag vill göra här i livet & platser jag vill besöka är otrolig lång. Drömmarna är helt enkelt många. En sak som jag har velat göra ganska länge är att åka till Cuba, vandra runt i Havana, fota, förbättra min spanska & dansa salsa. Ååå va det vore roligt:)

För att förbereda mig lite på denna framtida drömresa, så har jag faktiskt börjat gå en kurs i kubansk salsa fram till sommaren. Jag var där senast i söndags och det är svårt att inte ha ett leende på läppen hela söndag kväll, det är hur roligt som hellst. Så nu kan jag förhoppningsvis dra till med lite moves in the streets of Havana!

Gamla bilar & byggnader, löööve it.

This is cuba..

Bilder tagna från:www.google.se


Ghana 2009- From the A to the BMother NatureDen isländska vulkanen Eyjafjallajökull fortsatte att spy ut aska och enligt den brittiska vädertjänsten Met Office har läget förvärrats. I större delar av Central- och Nordeuropa ligger flygtrafiken helt nere, många människor på semester runt om i världen får helt enkelt vänta med att återvända till Sverige. Ja det är väl kanske skönare för de som får lite extra semesterdagar än de som inte kommer iväg på en planerad resa. Hur som hellst så är det ganska så skrämmande vilken kraft naturen har & hur det kan påverka oss. 

Under tsunamin på annandag jul 2004 var jag i Thailand tillsammans med min familj. Det blev inte riktigt den semestern vi hade räknat med, ja det är helt sanslöst hur naturkatastrofer kan förstöra, skapa kaos & helt plötsligt få enorma mängder människor att sluta andas. Så orättvist!

Igår ringde min vän Alex från Ghana, Vestafrika. Han sa att han hade hört något om en vulkan nära mig & undrade om jag var okay. Va glad man blir när människor så långt borta är så omtänksamma:)


Ghana 2009- One day is meant to be blue

På fredagar i Last Town, Ghana är det egentligen blå som gäller, ja iaf för de som har råd. Från måndag-torsdag har eleverna gula skoluniformer, men på fredagar vill lärarna att barnen ska vara lite finare i blått. Tyvärr var det inte alla som hade råd men ytterligare en skoluniform & fredagar blev därför lite konstiga. Att bara vissa hade råd med en blå skoluniform, skapade tyvärr en form av hierarki bland barnen, där blå låg på topp. Åå va jag skulle velat köpa en blå uniform åt alla!  

Bröder, där bara den ena har en blå skoluniform

En kille i rött

Tillsammans med några elever från min klass BS6


Ghana 2009- When one door is closed, another is open!

Ghana 2009- A cloudy day

Ibland blir himlen så här mörk i Ghana & ja då vet man att det kan börja ösregna när som hellst. Jag tycker dock det är så fint & stannade ofta ute ett tag.
Ghana 2009- Project painting school accomplished!

Mitt projekt, Måla Skola rullade på för fullt & jag stack därför iväg på en liten resa tillsammans med Frida medan killarna jobbade på. Tyvärr blev jag väldigt sjuk ganska snart & fick ligga på sjukhuset i huvudstaden Accra i en hel vecka. Läkarna trodde på en gång att jag hade fått malaria så de behandlade mot det. Det visade sig dock att jag hade olika maginfektioner, alldrig har jag varit så sjuk i hela mitt liv. Tina som jobbade på organisationen jag reste med sa åt mig att åka hem till Sverige, hon tyckte att jag varit sjuk för mycket, det här var minst mitt fjärde sjukhusbesök då jag innan drabbats av tyfus, magproblem och olika uppkomna sår. Men jag vägrade som sagt att ge upp, jag älskar Afrika & sjukdom ska inte ta mig hem.

Två dagar innan skolan öppnade kunde jag stå på benen igen och var jag tillbaka i min by Last Town. Det var riktigt kul att komma tillbaka och träffa alla lärare och barn som fick sig en stor överraskning. Alla är helt överlyckliga, inte bara skolan, men alla i mitt lilla samhälle i Last Town. Det är verkligen kul att man kan glädja så många! Redan första veckan efter lovet fick rektorn förfrågningar från föräldra som vill skriva in deras barn på skolan. Undervisningen är inte första prioritet för många, ser skolan fin och attraktiv ut så väcker det större uppmärksamhet och intresse.

Det har varit många trådar att hålla i, planering och besluttagande, plötsliga problem/svårigheter men samtidigt hur roligt som hellst! Det är så otroligt kul att ge & kunna hjälpa andra människor!!

Framöver hade jag ibland utomhuslektion med barnen. Vi kollade på kartan över hela Ghana och de fick lära sig alla regioner. Många hade inte ens en aning om vart Agona Swedru (deras hemstad) ligger, men nu ska det förhoppningsvis bli bättring på den kunskapen!!

Allt som allt var det ett otroligt spännande och givande projekt och jag har verkligen lärt mig massor under vägen.


Alla barnen blev väldigt glada när de fick se bilden på en traditionell fufu.

En av byggnaderna efter att den har fått ny färg.Alex & Emanuel

Mmmm vart bor jag egentligen?...

Söta AmandaGhana 2009- Working day & night

Efter en hel del ritande & planering kunde Joe och hans killar äntligen sätta igång med att måla skolan. Det fanns dock vissa bestämmelser kring färgvalet av byggnaderna, grundfärgen om man säger så skulle fortsättningsvis vara brun & gul, men sedan fick jag efter eget val dekorera skolan med färgrika konstverk/bilder. För att hinna med att måla hela skolan under lovet, jobbade killarna från tidig morgon till sen kväll. När jag fanns på plats försökte jag så gott som möjligt att springa fram och tillbaka med provianter.

Jason målade hela skolan med ny grundfärg

Joe måla för hand bilder på skolans väggar


Fortsättning följer..


Ghana 2009- Old school pictures

Här kommer lite bilder på hur skolan såg ut innan jag drog igång med mitt projekt..


Fortsättning följer..

Ghana 2009- It´s better to give than recieve!

Mitt andra större projekt i Ghana, blev ännu en gång till skolans fördel. Skolan i min by Last Town är väldigt gammal och därför lika sliten & trist till utseendet. jag gick länge och funderade på hur jag skulle kunna hjälpa till & det kändes roligt att ha lite andra projekt vid sidan om undervisningen. Slutligen beslutade jag mig för att måla om hela skolan, ja helt enkelt ge den ett nytt och fräst look!

Med Eddie´s assistance bestämde vi möte med lite olika målare i stan och slutligen kom vi överens med en kille Joe och hans team. Veckan innan lovet, använde jag på att rita upp skolan och bestämma vilka konstverk/bilder jag ville att Joe skulle måla efter att Jason först målat om hela skolan. Tanken med alla konstverk var inte bara att skolan skulle se fin ut, men också inspirera barnen och kunna användas i undervisningen. Under varje målning står ordet på engelska, så att barnen lär sig att kopla ihop bild med ord. Det blev totalt fyrtio målningar på skolan, däribland en stor karta över Ghana med alla regioner, olika djur, barn som spelar fotboll, en skål med fufu mm. Medan Joe har jobbat har han under hela förloppet haft publik i form av barn och vuxna som bor i byn. Det är verkligen kul att se alla så engagerade, även de minsta barnen kan identifiera en fufu.

Förarbete

Planering av alla skolbyggnader och mina nya planer..

Efter möte med målaren Joe kunde jag riktigt börja brainstorma..

I stan och köper målarfärg mm.

Då kan vi sätta igång:)

Fortsättning följer...
 


Ghana 2009- Flower girls


Ghana 2009- It´s all about being in the frontline!

Barnen i Ghana ÄLSKAR verkligen att vara med på kort & då jag alltid har med mig min kamera överallt, så kan jag inte låta bli att fota dessa vackra barn!

See me, see me...

Alla vill verkligen synas:)


Alla knep gäller..

Underbar glädje:)

Reserepotage med solresor!

Just nu pågår en tävling hoss Solresor, där man under en vecka får vara resereporter på sitt drömresemål. Så sitter du därhemma med en stor dröm om att få åka till Förenade Arabemiraten, dyka under Röda havets yta i Egypten eller kanske resa runt i ett sagolikt Kambodja, då kan du vara med och tävla här: http://www.solresor.se/en/kampanjer/bli-resereporter/resereporter/

Jag vill åka till Kenya & uppleva Östafrikas safarivärld, njuta av fina stränder i Mombasa & träffa ett nytt & spännande folk. I want to go=)

“Travel, in the younger sort is a part of education; in the elder a part of experience.”


A phone call makes the distance reachable!

Idag fick jag ett underbart telefonsamtal från min kära familj i Thailand. Jag saknar verkligen alla så himla mycket, så jag kan inte bli annat än himla glad när telefonen ringer och det står Pameao. Min kära thaimamma, hon är så gooo=) De har blivit väldigt duktiga på engelska nu, jag kan till och med prata på telefon med min thaipappa Kaseam, vilket inte alls var möjligt första gången jag var där. De hade det bra allihoppa, Kaseam sprag som vanligt masser och frågade på en gång: "Nathalia have you been running today, I ran ten kilo this morning and soon we must run another marathon again" Ja det är bra att ha en tränare som ringer helt från Thailand för att kolla upp att jag tränar ordentligt=)
Miss you all..

Jag och Kaseam i Chiang Mai i slutet på december 2009. Jag sprang en halvmara
och Kaseam en helmara. På andra bilden min fina thaimamma Pameao.


Ghana 2009- Green Turtle

Dagboksutdrag:
"Över påsk åkte Frida och jag till Green Turtle Lodge, en resa som visade sig var längre och lite mer komplicerad än väntad. Först åkte vi till Takoradi och därifrån tog vi en tru-tru till Agona. Väl framme i Agona hade sista tru-trun till Green Turtle redan gått så vi fick åka taxi på en mycket mörk och ojämn grusväg tills vi efter 1,5 timme äntligen var framme. Inget bokad boende så vi kunde dessutom bara stanna en natt. Dock har vi fått en ny vän- juden Homer från Israel. Fredag morgon efter att ha spänt fast en baguette på ryggsäcken gick vi längs med stranden tills vi kom till en liten by. På vägen dit träffade vi några nyfikna flickor som vi lekte med en stund innan vi drog vidare" Gulliga barn på stranden..

Beachen..


Ghana 2009- Along the beach you meet the localsGhana 2009- Easter

På den här tiden förra året satt jag i Ghana & firade påsk tillsammans med Frida. Innan vi drog iväg på ännu ett helgäventyr, blev det lite påskfirande med familjen.

Ghana 2009- There are always two people in every picture: the photographer and the viewer


Ghana 2009- At school


Uppställning framför skolan

Fina nya vita skor..


No Chewing gum in Singapore

Den asiatiska metropol Singapore är världsberömt för sina rena gator & hårda lagar mot nedskräpning. Detta kanske beror på att det i 18 år har varit förbjudet att tugga tuggumi i Singapore. Tuggummiförbudet infördes år 1992 i syfte att bli av med problemen med nedkletade stolar, bord, hissar och andra offentliga miljöer där utspottade tuggummin fastnade. Förbudet lindrades dock något år 2004, för att få ett frihandelsavtal med USA började man tillåta apotek att sälja tuggummin för medicinska ändamål. Längre än så verkar de inte vara beredda att gå.

Bilder tagna från: www.google.se

Design by Tasnim
RSS 2.0