nathalietp

A tree against the sky possesses the same interest, the same character, the same expression as the figure of a human.

Lite bilder från gårdagen. Himlen var så himla fin så jag tog med mig kameran & sprang ner till sjön.
´

One week left

Idag är det precis en vecka kvar tills jag sitter på planet till Ghana. Känslan är obeskrivlig och likaså längtan. Biljetten ligger klar, jag flyger fredag eftermiddag från Stockholm via London till Accra. Till London flyger jag med SAS och från London till Accra med Virgin Atlantic. Biljetten gick på ungefär 6900 SEK, ganska bra pris.

Snart kommer jag se alla underbara barn igen:)
 


Lariam

Nu har jag hämtat ut mina malariatabletter & ska ta första i morgon. Det finns en del olika att välja mellan, det är ganska vanligt att man blir dålig av tabletterna innan avresa. Förra året slapp jag att bli sjuk innan avresa så jag valde samma tabletter denna gång- Lariam. 450 kr fattigare blev jag, men förhoppningsvis ska det inte bli någon sjukdom denna gång!

A taste of Sweden

Nu har jag nästan köpt klart alla presenter som ska följa med till Ghana. Svenskt godis uppskattades väldigt mycket förra gången så det ska de även få denna gång. Dessutom har jag också köpt lite kläder till familjen, jag vet att min kära ghananska mamma Gladys verkligen önskar sig en stickad tröja. Ja tro det eller ej, hon fryser då och då i ungefär 35 graders värme.

Please do not arrest me this time around!

Det är mycket att fixa innan man åker och allt blir helt plötsligt en del dyrare än man hade tänkt sig också. Yes det är dyrt att resa, men värt varenda öre. Nu har jag skickat iväg min visumansökan till ambassaden i Köpenhamn, hoppas på att få tillbaka passet med ett fint visum någon gång i veckan. Det gick på ungefär 1000 spänn, ännu en tråkig kostnad.

Den här gången hoppas jag verkligen inte att det ska bli några konstigheter när jag ankommer till Ghana. Förra gången blev jag egentligen anhållen väl framme på flygplatsen i Accra, jag har ett väldigt starkt minne av detta. I passkontrollen upptäckte de att mitt visum var några dagar för gammalt (jag hade varit några månader i Thailand precis innan jag åkte till Ghana och organisationen jag åkte med hade ansökt om fel datum vilket jag inte dubbelkollade i förbifarten) Så trött som jag var efter en lång flygresa reagerade jag inget vidare på mannen som sa "You are under arrest" En annan svensk tjej, Frida som också skulle volontärjobba i Afrika sa till mig "men what de säger ju att du är arresterad?" Först hade jag svårt att hålla mig för skratt, men jag upptäckte ganska snart att det inte var ett skämt, but dead serious. Att sitta i fängelse i Afrika kan inte vara speciellt roligt så jag började på en gång att prata för min sak & förklara att det faktiskt var organisationen som gjort ett fel och inte jag. Mannen brydde sig inte ett dugg och jag blev hänvisad till ett litet rum med masser arga afrikanska män. Alla var väldigt frustrerade, och alldrig har jag pratat på så mycket för att ta mig vällyckad ur ett så kallad kaos. Tills slut efter många telefonsamtal till organisationen mm fick jag lämnad flygplatsen till en kostnad av 100 USD. Tack och lov att jag precis hade tagit med mig 100 USD kontant annars hade det blivit en annan historia.

Efter fem fantastiska månader i Ghana var det återigen dags att närma sig flygplatsen för att återvända hem till Sverige. Inte kunde väl ett sådant kaos uppstå två gånger, men jo då där hade jag fel. Efter att ha lämnat in bagaget var det återigen dags att närma sig passkontrollen. Den här gången satt en annan man bakom rutan och jag gav honom ett stort leende. Han kollade på mitt pass och sa "I´m sorry you are not leaving Ghana" Total förvirrad och panikslagen visade det sig att efter min lilla tripp till grannlandet Togo hade organisationen Syto fixat ett nytt visum till mig, ett visum där ambassaden i Accra hade glömt att sätta ett stämpel på själva visumet. Utan detta stämpel nekade han mig att åka hem. Jag ringde på en gång till organisationen och skällde i panik över att hamna i denna situation igen. Winsent som jobbar på organisationen fick prata med mannen vid passkontrollen, men det hjälpte inget då han bara slängde på luren. Med 20 minuter kvar till avgång, insåg jag att det var totalt omöjligt att få åka hem och gick istället tillbaka mot utgången. Tillbaka vid check in undrade personalen varför jag inte satt på planet och efter en kortfattat förklaring slet en man passet ur min hand och sa "Run after me". Tillbaka vid passkontrollen blev det världens diskussion, men till slut fick jag ett stämpel i passet och en man som skrek "Run as fast as you can to the gate" Med en himla masser handbagage, inklusive en stor afrikansk trumma sprang jag som en idiot till gaten, vilket självklart var den som låg längst bort. Svetten bara rann och min enda tanke just då var "Jävla trumma
Som den sista ombord på planet, hann jag knappast sätta mig ner innan vi var i luften.

Ja efter allt detta kaos, känns det lite pirrigt att om några veckor befinna sig på denna flygplats igen. Hoppas att allt blir bara lite mer vanligt denna gång:)

I´m spending the summer in Africa!

Då var det snart sommar & dags för ännu en resa för min del. Jag brukar spendera sommaren i Spanien och sedan åka till något mer exotisk ställe när vintern närmar sig Sverige. I år blir det inte riktigt så (eller det kanske blir en liten sväng till Spanien sen iaf:) men efter en del funderingar kom jag fram till att vad jag verkligen vill göra denna sommaren är att åka tillbaka till mitt afrikanska hem, mina underbara ungar, min by Last Town & min afrikanska familj. Så det kommer jag göra! Biljetten är bokad, en månad i Ghana Vestafrika & jag åker om exakt två veckor.

Weeeee i´m going back to Africa...


Ryanair

Jag sitter just nu & funderar på att sticka tillbaka till Spanien en sväng i juli. Under Juli/augusti är det underbart varmt i Spanien, det gillas:) Tyvärr är det bara Ryanair som har någorlunda billiga biljetter dit i sommar, det är egentligen så tråkigt och jobbigt att flyga med dem, men ja priset blir nog ändå det avgörande. De senaste gångerna har jag bara rest med ett handbagage & ja varenda gång har jag varit tvungen att slänga lite böcker mm för att inte överstiga de tio kilon. Känns så himla löjligt att de hänger upp sig på små gram, men jag får väl helt enkelt bli bättre på att packa.

När jag var i Spanien för några veckor sedan, pratade jag med en av flygvärdinnorna som berättade att det var på tal att Ryanair skulle börja ta betalt för att vi passagerare använder toan på planet. 1 Euro skulle det kosta att få gå på toan. Helt sjukt tycker jag, det får väl vara någon gräns. Men ja man vet alldrig, jag skulle nog inte bli så förvånad. Det är ju trots allt Ryanair!Ghana 2009- Sweet once!


Ghana 2009- Carry kids the african way!

Så här såg jag ibland ut i skolan när jag hade Amanda på ryggen. Det kanske inte ser så bekvämt ut, men det är faktiskt otroligt skönt att bära dom på ryggen istället för där fram. Med ett enda tygstycke sitter hon där och ser nöjd ut!


Ghana 2009- My last day at Aboso/Benso primary school

Min sista dag som madame Obroni i Last Town förde med sig ännu fler otroliga minnen. När jag kom dit på morgonen var alla elever, lärare, föräldrar, byns pastor och hövding samlade i ett av klassrummen. Jag fick sätta mig framför alla och programmet kunde börja. Rektorn höll först ett tal där hon tackade för allt jag gjort för skolan och sedan tackade hövdingen för mitt engagemang i byn.

Gifty, en 10-årig tjej i BS3 läste sedan upp en dikt som elever och lärare skrivit om min tid som madame på skolan. Som avskedspresent hade skolan sytt upp en traditionell afrikansk dräkt i kente tyg, jag fick sandaler som vanligtvis bara hövdingar och drottningar har på sig, smycken, en afrikansk kvinna i trä och ett inramad arbetsintyg/diplom av min tid som volontär på skolan. Sedan fick jag gå ut och byta om till min traditionella dräkt och gå in framför alla. Hela församlingen bara skrek, klappade och vi började alla
dansa och sjunga. Även rektorn, en 70-årig kvinna som vanligtvis har problem med benen hoppade och stutsade runt. Slutligen var det fotografering ute framför skolan med alla lärare, elever, pastor och hövding. När jag skulle lämna skolan, fick min kollega Alex tårar i ögonen och vissa av barnen började gråta och gick iväg. Jag kunde inte heller hålla mig och började stortjuta, ja det hela blev slutligen ett stort tjutkalas.

Denna resa har fört med sig så otroligt mycket, upplevelser för live såväl som vänskap, erfarenheter & en glädje i att kunnat hjälpa till och verkliggöra en annan människas dröm. Rektorn har under många år haft en dröm om att måla om skolan med masser konstverk som kan användas i undervisningen, men detta har alldrig varit möjligt för henne att finansera. Därför har det varit så otroligt kul att kunna bidrag med detta och skapa en sådan glädje!

Hövdingen talar..                                   Byns pastor & skolans rektor

Ja så här rolig kan man alltså se ut:)

Hövdingen visar stolt fram ordböckerna som mina kära släktningar har bidragit med

Ghana 2009- Sötnosar

Saknar alla små & stora sötnosar!Ghana 2009- A surprise goodbye party

Under mina sista dagar i Ghana förra året blev upplevelserna bara fler och fler. Det är helt otroligt hur snabbt 4,5 månad kan gå, men så brukar det väl att vara när man har roligt. Min sista helg åkte jag med Eddie till jobbet, tyckte dock att det var lite konstigt att vi skulle behöva sitta på hans jobb min sista lediga dag, men allt har som sagt sin förklaring. När vi fram emot kvällen kom hem, hade min underbara afrikanska familj arrangerat en stor afskedsfest för mig.

Eddies vardagsrum var omgjort till en festsal, masser familjmedlemmar från runt om i landet fanns på plats, grannar, annat folk i byn, min kollega Alex, jobbarna som byggde toaletten & målade om skolan. Jag var verkligen chockad, att det skulle bli en sådan fest hade jag inte minsta susning om. Tillsammans med min afrikanska mamma Gladys & byns pastor fick jag sitta vid ett fint vitklädd bord framför alla gäster. Gladys hade i festlighetens syfte investerat i en brun peruk & sytt upp fina kläder. Hon liknade en ghanansk drottning.

Festen inledes av Gladys som höll ett fint öppningstal där hon berättade för alla gästerna att jag var hennes femte & sist födda barn. Hon ville att alla skulle veta att jag var hennes dotter och nu en familjmedlem. Pastorn höll också ett tal och bad en bön. Sedan åt vi alla en stor middag som kvinnorna jobbat på hela dagen, drack den ghananska mod och alkoholfritt champagne.

Slutligen höll jag ett tal där jag tackade för allt, ett speciellt tack till Eddie som tvättat min kläder varje söndag och jag berättade lite om min tid med familjen. Efter alla tal och mat började vi dansa, medan vår dj Eddie spelade högt musik. Under hela festen hade de hyrt en man som filmade och tog masser kort. När alla gästerna gått hem och vi hade städat undan efter festen, stod jag kvar i vardagsrummet en stund och tänkte genom min tid med familjen. Jag har verkligen haft det helt underbart och fått nya & fantastiska vänskap!


Let´s dance..Roliga minnen:-)


Back from Spain

Då var jag hemma i Sverige igen efter en solig vecka i Spanien. Ååå så underbart det var att komma iväg, det har blivit mycket pluggande, men också en del solande. Dagarna började med en härlig promenad på stranden & sedan hamnade jag bakom böckerna vid poolen. Underbart att man bara kan sticka iväg sådär:-)

Nu ska jag snart dra på spinning, något jag verkligen har saknat den senaste veckan!

Den här pluggmiljön gillar jag:)


Härligt att börja dagen med en powerwalk på stranden

Off to Spain

Då blev det lite för mycket regniga dagar i Sverige för min smak så nu drar jag en sväng till Spanien. Flyger tidigt i morgon bitti & kommer hem om en vecka. Egentligen kommer jag ju mest plugga när jag är där, men det känns ändå skönare att göra det vid poolen & stranden. Jag vill ha soool:-)

Göteborg- Alicante

Längtar till mormors underbara "stuga"

Ghana 2009- The walls

Efter nästan en hel vecka med regn kunde killarna äntligen fortsätta jobba. Min tid i Ghana började på denna tidpunkt att ta slut och jag fick inse att jag inte skulle hinna med att se de färdiga toaletterna. Därför fick jag under den sista vecka fixa och dona så att all material fanns för att göra klart projektet när jag inte var kvar. Eddie och jag åkte därför dagligen in till stan och köpte det sista och jag fixade dessutom en skylt att sätta på ytterväggen. 

När jag åkte hem till Sverige var inte toaletterna helt klara, men nu är de klara och används flitigt. Det kändes så otroligt kul att fullföra ännu ett projekt, ett väldigt viktigt sådant. Mina förhoppningar var att barn & lärare skulle en renare & sundare miljö & på så sätt förhoppningsvis minska risken för olika sjukdomar. Det ska bli kul att i framtiden återvända!

Så här långt hann de innan jag åkte tillbaka till Sverige. Efterföljande
har Eddie skickat lite blider på de färdiga toaletterna, verkade blivit
toppen.

Ghana 2009- Teamwork

I Ghana är det verkligen handkraft som gäller, det fick jag iaf erfara under mina projekt. Det finns inte masser maskiner som fixar jobbet, här gräver man med en vanlig spade. Cementen rör de också själva ihop på marken med en spade och vatten som barn och kvinnor hämtad vid en närliggande brunn. Efter att de har rört ihop cementen stöper de själva murstenen och låter dem torka i solen. Ja det var verkligen fascinerande att följa denna arbetsprocess, ett mycket annorlunda arbetssätt.

Ja det här hålet har de grävt med en vanlig spade.

Rektorn på skolan kollar läget.


Ghana 2009- It is a present to give

Efter att jag hade bestämt mig för att bygga toaletter åt skolan åkte Eddie och jag in till stan och tog kontakt med olika företag inom byggbranschen. Efter lite olika möten här och där kunde vi fortsätta planerna. Eftersom det inte finns någon vatten på skolan, träffade vi byggarna en hel del gånger innan vi kom fram till ett bra alternativ för en toalett utan vatten.

Efter att jag slutat undervisa på dagarna åkte vi med killarna in till stan och köpte all material. Sedan kunde vi sätta igång, kvinnor & barn i byn har gått och hämtat vatten vid brunnen medan killarna har hjälpt byggarna att gräva.


Kvinnor & barn bär vatten                           Eddie på stan & köper materialGhana 2009- Project toilet!

Under min tid som lärare på Aboso/Benso Primary School upptäckte jag att en toa inte nödvändigtvis är en självklarhet. Skolan hade en gammal och skum toalett, så de små barnen i KG 1 och 2 ställde sig istället precis utanför sitt klassrum, drog ner byxorna och uträttade sina behov. De äldre barnen gömde sig bakom ett träd i skogen. Många av barnen var ofta sjuka och när en av eleverna dog efter att ha blivit akut sjuk över en helg, fick jag för mig att sätta igång med ännu ett projekt på skolan.

Önskan var alltså att bygga två toaletter åt skolan för att minska risken för olika sjukdommar och smittor. Med hjälp från mina föräldrar och kära släktningar i Sverige kunde vi tillsammans realisera detta.

Bild på de gamla toaletterna..

Design by Tasnim
RSS 2.0