nathalietp

Ett år på Jönköping International Business School!

Ett år på Jönköping International Business School har gått vilket betyder att jag har gjort klart en tredjedel av min utbildning. Det är helt ofattbart hur snabbt tiden har gått, känns inte som om det var länge sedan jag packade ihop mitt liv och flyttade till denna fina men blåsiga stad. Jag har under mitt år i Jönköping träffat mycket underbart folk, vissa vilka jag förhoppningsvis kommer hålla kontakten med även efter vår tid på JIBS. På onsdag har jag sista tentan i Corporate Finance, sedan är det sommarlov!

How it all started- insparken augusti 2010

 


Breakfast!

Idag pluggar jag hemma, känner mig himla förkyld så jag orkade inte åka in till skolan. Började morgonen med en god frukost- yoghurt, macka med kokt ägg, frukt och en kopp kaffe♥


Gone Baby Gone!

Inget mer plugg för min del idag, nu kollar jag istället på Gone Baby Gone i TV4. Filmen är regisserad av Ben Affleck och utspelas i ett av Bostons tuffaste områden där en fyraårig flicka kidnappas. Tänker tillbaka på när jag var i USA, barnen springer inte runt och leker fritt som i Sverige, det är playdates som gäller. Synd att man i vissa samhällen ska behöva vara rädd för att barn kidnappas!
 

Two weeks left!

Idag är det exakt två veckor kvar till jag sitter på planet mot varma Spanien. Det ska bli så himla underbart att komma bort från allt plugg ett tag, bara slappa och ha det skönt i nästan tre månader! Igår hade jag tenta i Marketing Management, idag är det bara att ladda om och köra stenhårt inför Organizatrion and Leadership tentan på fredag. Dags att återgå till plugget!

Volontärresor!

Efter 14 timmars plugg i biblan så är jag äntligen hemma. Känner mig helt slut så det ska bli skönt att få sova några timmar. Idag har jag läst klart min marketing bok på tusen sidor. Troligtvis lär jag inte komma ihåg allt, men förhoppningsvis det som kommer på tentan:)

Idag fick jag ett roligt mail från företaget "Volontärresor". De ville köpa ett av mina foton från Ghana och ha på sin nya hemsida, så nu finns ett av mina Ghana favoriter på deras första sida: www.volontarresor.se

Denna bild pryder numera volontärresors framsida
 
På en av mina många promenader i Ghana så träffade jag denna söta flicka. Vi pratade
ett tag och hon berättade att hon var på väg till kyrkan.


Tentaperiod!

Äntligen hemma efter 12 timmar i skolan. Vi hade vår presentation i Organization & Leadership, gick väldigt bra och sedan har jag tentapluggat i biblan med Ninni och Linda. På lördag har jag tenta i Marketing Management så det är All In nu! Så här klockan tio på kvällen så ska jag ställa mig och steka tacokött, skicka veckans rapport tillbaka till Erikshjälpen, duscha och sedan kan jag äntligen gå och lägga mig! 

I morgon blir ännu ett 12 timmars pass i skolan. Vi har vår presentation i Marketing Management och sedan blir det intensivt tentaplugg. Tur att jag har mina underbara tjejer att plugga med, då blir allt lite roligare och lättare! 


I´D LIKE TO TRAVEL 364 DAYS AND GO BACK FOR CHRISTMAS!

Nu är min ryggsäck iaf klar för avresa, jag sydde på Indiens flagga igår kväll så nu ser den riktig fin ut. Jag har försökt köpa små flaggor på mina resor, men det har alldrig blivit att jag har sytt på dem. Tyvärr har jag inte kunnat hitta alla, men en del. Det är himla roligt att möta folk med flaggor på ryggsäcken när man reser, blir liksom att man börjar prata om länder man har varit i. Jag satsar på att ryggsäcken är helt täckt med flaggor om några år:)

Resor som jag har hunnit med hittills:

Danmark- Bott i Århus i 17 år (min kanske längsta resa)
Sverige- snart 6 år
Indien
Thailand (sju resor har det blivit)
USA
Mexico
Togo, västafrika
Ghana, västafrika (två gånger)
Egypten
Jordanien (en snabbvisit)
Spanien (Årligen sedan jar var 10 år)
Turkiet
Grekland
Cypern
After friday's comes saturdays!

buenos días!

Skönt med helg, även om det lär bli mycket plugg både idag och söndag. Nu ska jag snart ta mig in till skolan och träffa Lnda och Ninni. Vi ska jobba på vårt projekt i Organization & Leadership, vore så skönt om vi faktiskt blev klara idag.

Min fredag kväll var riktig mysig, finaste tjejerna Linda, Ninni, Johanna, Lovisa, Korre, Jannike & Linnea kom på middag hoss mig. Det blev god lax med pesto, bulgursallad, tzatsiki, nybakat bröd, vitt vin och till desser trixade jag ihop en kladdkaka med jappmousse och hallon. Riktigt gott blev det faktiskt!
Tack för en myssssig kväll tjejer♥


A Map For Saturday!

En god vän skrev till mig för några veckor sedan på facebook "Du som bara älskar att resa måste se filmen-
A Map For Saturday, you´re gonna love it" Så jag beställde den på en gång och igår när jag kom hem efter en lång dag i skolan så låg filmen i min brevlåda. Lycka!

Är man ett Travelling and Adventure freak som jag så är denna film ett måste. Det är egentligen mer en dokumentär om en kille som bor i New York, har ett bra jobb och inkomst. År 2005 bestämmer han sig för att säga upp sig från sitt jobb och på egen hand resa jorden runt under 10 månader. Ja jag vill inte säga mer, men tycker man om att backpacka, träffa folk och uppleva världen så är detta en sådan film som får en att vilja packa ryggsäcken på en gång och dra på nya äventyr!

"I´D LIKE TO TRAVEL 364 DAYS AND GO BACK FOR CHRISTMAS." BILL: 27, NORTHERN IRELAND

"PEOPLE SAY, ´OH, YOU´RE SO LUCKY.´ IT´S NOT LUCKY, IT´S ABOUT ATTITUDE." RHIAMNON: 27, Wales

"IN FIFTY OR SIXTY YEARS I´M DEAD. I WANT TO SAY, 'I HAD A GOOD LIFE'." JENS: 27, GERMANY 
På hemsidan: http://www.amapforsaturday.com/index.html kan man beställa och se trailer från filmen!


Favorit!

Har just ätit en helt underbar middag♥

Lax
Bulgur
Tomater
Gurka
Advokado
Soltorkade tomater
Grekisk yoghurt
Fetaost
Pesto


Summer is right around the corner!

Om exakt 24 dagar får jag sommarlov, så himla underbart. Jag har bara några enstaka lektioner kvar och två redovisningar i de grupparbeten vi håller på med just nu. I kursen- Organization & Leadership håller vi på med ett grupparbete där vi ska ta reda på "What Organizations are doing to improve their workplace environment" Vi ska intervjua en Human Resource Manager på både ett privat och statligt företag och se om det finns några skillnader i deras sätt att hantera detta. I kursen Marketing Management gör vi en marknadsundersökning för vårt Host Company, Student Consulting där vi ska undersöka hur många studenter som känner till företaget och använder sig av dem när de söker jobb. Det är egentligen roligt med grupparbeten och större uppsatser, men att ha det i båda kurser samtidgt känns lite stressigt. Hur som hellst så är det ju bara några veckor kvar så det kommer nog att gå bra!

I helgen har jag varit i underbara Göteborg. I fredags var vi på Professorsinstallation på konserthuset, då min duktiga moster nu officiellt är professor i entreprenörskap och innovation på Göteborgs universitet. Det var en otrolig fin ceremoni och sedan var det en god buffé och mingel. Grattis till min duktiga moster, She is a true inspiration!Lidingöloppet

Idag tog jag mig äntligen tid att gå ut och springa. Det blev en mil, benen bara rullar iväg när man har bra musik. Det finns ju egentligen inget skönare än att springa, svettas och verkligen känna smärta. Ja jag älskar att pressa mig själv, man klarar av så mycket mer än man egentlign tror! Det handlar helt enkelt om VILJA!

Nu har jag satt upp et mål: Lidingöloppet i september tillsammans med brorsan. För några år sen sprang han som en av de yngsta MK 15, 15km terräng och kom i topp 100 ur ungefär 3500. I år ska vi satsa på 30 km-loppet. 30km går väl att springa, det värsta är väl att det går så mycket upp och ner i Lidingöloppet. Inte rakt fram direkt. Men nu har jag satt upp ett mål så det ska bli stenhård träning i Spanien i sommar.

Två gånger har jag sprungit en halvmarathon, båda i Chiang Mai Thailand. Det är en sådan underbar känsla när man bara har några kilometer kvar, man springer där i sin egna lilla bubbla och det gör ont i hela kroppen. Ja det kan låta konstigt att det faktiskt är skönt, men man känner sig så nöjd!

En drömresa som jag har haft i många år är att resa jorden runt och under resan springa ett marathon på varje kontinent (ja där det går iaf). Någon gång måste jag bara göra denna resa!

 
Jag och brorsan efter att ha sprungit en halvmara i Chiang Mai, 2009.


My summer of 2011- 82 days in a sunny Spain!

Jag fattar verkligen inte hur snabbt tiden går, snart är det sommar och jag har då gjort klart en tredjedel av min utbildning. Ja iaf min bachelor, sen ska det bli en master på ytterligar två år men det är ju ett tag kvar. Det ska bli underbart med sommarlov, soliga dagar utan alla böcker innan allt drar igång igen i slutet på augusti.

Min sommar 2011 blir förhoppningsvis väldigt solig, jag ska nämligen bo 82 dagar i sunny Spain. Precis efter min sista tenta åker vi ner till huset i Torrevieja, där blir det sol, bad och avslappning i två veckor. Sedan flyger jag vidare upp till La Coruna i nordvästra Spanien den. 17 juni där jag under 10 veckor ska bo hos en spansk familj, förhoppningsvis bli grym på spanska och ha roligt med deras tre gulliga barn. Ja au pair kallas det kanske!

Jag har nu haft kontakt med familjen sedan januari, de hade fått mer än 100 ansökningar så det känns hur roligt som hellst att de ville att precis jag skulle komma. Efter många mail fram och tillbaka och skypemöten så är allt nu fixat och klar för avresa. Då jag har varit väldigt mycket i Spanien tidigare, vid solkusten så ska det bli jätteroligt att få bo och uppleva en ny och annorlunda del av detta underbara land. 

Familjen består av pappa E som är professor i International Economics på universitetet i La Coruna (roligt då det är precis det jag pluggar själv), mamma Z som är egenföretagare av smycken och deras tre gulliga killar på 1, 5 och 7 år. Familjen verkar helt underbar, drivna och glada människor så jag ser verkligen framemot att träffa alla. Barnen älskar att bygga sandslott, simma, fiska, windsurfa och spela fotboll så det lär bli en perfekt sommar. España, see you soon♥  

Bild från familjens trädgård. Helt okay utsikt:)

Lite fler bilder från La Coruna


Den spanska klädkedjan ZARA har även sitt högkvarter i La Coruna:)

Gästföreläsning- Microsoft AB!

Äntligen hemma efter en ganska lång dag i skolan. Jag träffade Linda, vi åt lunch och pluggade Marketing i bibblan. Sedan har jag också jobbat lite för Erikshjälpen idag, fy va roliga samtal jag har med deras givare ibland. Idag ringde jag och pratade med en Kurt G. Jag tackade för hans bidrag och pratade lite generellt om projektet mot barnarbete i Kambodja. Det känndes att Kurt hade lite svårt för att höra vad jag sa ibland och efter ett tag sa han: "Jag har nog en del kläder jeg vill skänka till Second Hand butikerna, det mesta är mina gamla underkläder, men det är ju en second Hand affär ni driver så..." mmmmm ja alltså, åååå va jag hade svårt att hålla mig för skratt. Visst Erikshjälpen har Second Hand affärer, men gränsen för vad som kan säljas och återanvändas har vi nog delade meningar om. Hur som hellst, ibland blir det väldigt roliga samtal med dessa rara människor som så gärna bara vill hjälpa!

I morgon ska vi ha en gästföreläsning i kursen Organization and Leadership. Det är en HR (Human Resource) Manager, Per Larsson ifrån Microsoft AB som kommer till JIBS. Ska bli himla intressant!

 


Nyckeln till frihet!

Att jag inte har sett denna film innan, det är mig ofattbart. Shawshank Redemption eller Nyckeln till Frihet som den heter på svenska, vilken film! 

Filmen utspelas i ett fängelsemiljö under 1940-talet. Andy Dufresne, en tystlåten och ambitiös man åtalas för mord när hans fru och hennes älskare brutalt skjuts ihjäl. Straffet blir två livstider på fängelset Shawshank, ett av de värsta fängelserna i USA. I fängelset möts han av den hårda säkerhetsvakten Kapten Hadley som styr fängelset med järnhand och som i egenskap av sin position misshandlar det mesta som kommer i hans väg. Efter en månad träffar han fången Ellis Boyd "Red" Redding (Morgan Freeman) och de båda blir vänner. De är trogna vänner och litar alltid på varann. Sedan får man följa med Andy som verkligen försöker förklara sig oskyldig. Men sen visar det sig vad som egentligen är nyckeln till frihet...

Inte konstigt att IMDb ger denna film 9.2 i betyg, numera en av mina filmfavoriter!


Design by Tasnim
RSS 2.0