nathalietp

Atom!

När jag ankom till Phitsanulok lördag eftermiddag kom Poa, Tuk och Atom och hämtade mig vid bussen. Saknaden efter dessa människor och alla andra i Phitsanulok var enorm. Atom var enbart sex år första gången jag träffade henne, nu är hon tio, självständig och en helt underbar tjej. Jag fick sova i Atom's rum, hon hade gjort fina hjärtan åt mig och var generellt super excited. 

To be continued....
 


Back in Bangkok!

Äntligen hemma på Evergreen efter en lång skoldag. Jag började klockan 08.30 i morse, trodde att vi började nio så jag fick springa till MKB för att hinna med bussen. Första lektionen var "Business Management in Asian Countries" där vi har en duktig lärare från USA, numera bosatt i Japan och Bangkok. Under hela lektionen skulle vi ställa frågor från hans slides, och lyckades man ställa en bra fråga eller bidra med en intressant kommentar så fick man ett grönt kort. På kortet skulle man skriva sitt namn och lämna in i slutet på lektionen. Mycket konstigt system, men jag lyckades iaf ställa en bra och intressant fråga om national och Individual cultures i Japan och the western world och hur pass bra de är på att anpassa sig efter the organizational culture.

Efter lunch som idag bestod av en Pad Mama (nudlar, grönsaker och kyckling, pris 22 bath- 5 spänn) hade vi en lektion i "Logistic and Supply Chain Management". I denna kurs har vi en thai lärare och ja han är verkligen hur konstig som helst. Dagens uppgift bestod av att göra en Internal Supply Chain av en hamburgare, pizza och den thailändska soppan, Tom Jam Kun. För att kunna beskriva denna chain, måste man veta alla ingredienser som behövs, så dagens lektion var till större delar en cooking class. I måndags fick vi förrästen tillbaka förra veckans assignment i International Trade som handlade om FTA (free trade agreements) i ASEAN countries. Tjugo poäng var max, jag fick arton så är rätt nöjd!

Tillbaka på Evergreen så har jag hunnit träna på gymmet, ätit en god fruktsallad till kvällsmat och nu ska vi förbereda en powerpoint presentation som vi har i kursen, Consumer Behaviour på måndag.

Lite bilder från en mysig helg i Phitsanulok..

Lunch tillsammand med Poo, Tuk och Atom

The thai way- glass med potatis


Phitsanulok!

En helt underbar helg "hemma" i Phitsanulok. Bilder mm kommer i morgon....

Fall semester in Japan!

Äntligen har jag fått besked JIBS hemma i Sverige och det var good news! I augusti flyttar jag nämligen till JAPAN. Känslan är helt obeskrivlig, sitter just nu i Asiens metrolop Bangkok och försöker förbereda mig för att flytta och bo i Japan. Jag kommer plugga en termin på Kansai Gaidai University i Hirakata, Osaka. Universitetet är känt för sina Asien studier, så jag kommer troligtvis läsa en kurs japanska, en kurs national ekonomi och resten lär bli intressanta kurser om Business in Japan och ävriga Asien. Fantastiskt vilka möjligheter vi har för utbyte genom JIBS, en termin på Kansai skulle egentligen ha kostat mig 85.000SEK enbart för undervisningen.

Hirakata är en mindre stad med "enbart" en halv miljon invånare, så det kommer vara en kontrast till enorma Bangkok. Osaka och Kyoto finns en timme bort och Tokyo når jag på två timmar med tåg från Hirakata. Här i Bangkok är det tre utbytesstudenter från Japan- Julie, Hanae och Asako. De är hur trevliga som helst, så nog ska jag åka och besöka dem i höst. En liten tripp till Seoul i sydkorea ska det nog också bli. Annars så ser jag fram emot att spendera helgerna i häftiga Tokyo, äta sushi, sjunga karaoke och suga till mig så mycket som möjligt av den japanska kulturen! 

Just nu väntar jag fortfarande på mer info från JIBS och Kansai. Det kommer vara mycket saker som ska fixas innan terminen börjar, bland annat måste jag se till att skaffa ett studentvisum, boende, anmäla mig på kurser mm. Vädret verkar bra i Japan under hösten, när jag anländer i augusti är det mellan 28-34 grader och som kallast blir det mellan 6-12 grader i december.

Helt sjukt vilka äventyr jag har framför mig. Jag försöker verkligen att leva i nuet och njuta av allt här i Bangkok. Jag har det så otroligt bra, träffat masser underbart folk och mitt år 2012 har precis börjat. I sommar kommer jag fara runt i Asien i fyra månader innan jag sätter mig på planet till Japan. Ja, life is pretty good!

Osaka

Tokyo

Chinese New Year!

Igår firade vi the Chinese New Year här i Bangkok. Efter skolan åkte vi till China Town för att ta del av firandet. Det var hur mycket folk som helst, uppträdande, musik och självklart mat i mängder. Trevlig kväll!


¨


Marion, Emilie & Hoda från Frankrike


Lonely Beach, Sunset..


Lonely Beach, Koh Chang!

Efter en helt fantastisk helg på Koh Chang så är jag nu tillbaka i Bangkok igen. Efter att jag slutade skolan i onsdags tog jag nattbussen från Bangkok till Trat och därifrån vidare med båt till Koh Chang. En resa på ungefär åtta timmar, kostnad t/r gott och väl 250 spänn. Helt otroligt så billigt det är att resa inom Thailand. Väl framme på Koh Chang så åkte jag till Lonely Beach och bodde första natten på Siam Hut, en liten bungalow nära stranden för 380 BTH (ungefär 90kr/natten) Inget flasigt, men det räcker gott och väl.

Fredag morgon efter att ha ätit en underbar frukost, liggande på dyner nära havet, träffade jag ett trevligt gäng tjejer från USA och Holland. Nienke från Holland spenderade sina sista dagar på Koh Chang efter ett års resande i Asien, Judit kom precis till Thailand efter tre månader i Australien och Jessa från Californien, USA hade precis påbörjat sin 2,5 månaders långa Asien tripp. Vi slappade på stranden, gick på beach party på kvällen och sedan flyttade jag till deras bungalow lite längre bort på stranden, ett ställe som heter Nature Rock. Lördag förmiddag spenderade vi på stranden och på kvällen träffade vi ytterligare en tjej från Kanada. Barbeque, en chang och supertrevligt selskap i en liten by nära Lonely Beach! 

Tidig söndag morgon lämnade jag soliga Koh Chang för att dra hem till Bangkok. På båten träffade jag ett trevligt par från Slovenien, de var numera på väg till Kambodja. Fantastiskt roligt hur mycket underbart folk man träffar och kontakter som skapas!

Idag har varit en vanlig skoldag. Uniform, lektioner i International Trade och Consumer Behaviour. I International Trade hade vi förra veckan ett litet prov som vi fick tillbaka idag. Maxpoäng var sex och jag fick fem så det kändes bra. Under dagens lektion var det ett litet filmteam i klassrummet då BBA ska göra en ny promotion video till deras partner universities. Ska bli kul att se resultatet!

Lonely Beach

 
Mitt första boende, Siam Hut

Nature Rock, Lonely Beach

Bungalow at Nature Rock, Lonely Beach

 

My sweet buddy, Pam

När jag kom till Chulalongkorn University här i Bangkok så fixade skolan en thai buddy åt alla oss utbytesstudenter. Det har verkligen varit toppen, min buddy, Pam gick med mig till MBK första dagen och köpte skoluniform och har dessutom hjälpt mig med masser annat praktiskt. Hon är hur trevlig som helst och för att fórtsättningsvis hålla kontakten så har vi bestämt att träffas nästa veckan efter skolan och fika!

Welcome dinner, Chulalongkorn Uni!

I tisdags hade universitetet arrangerat en trevlig välkomst middag på ett fint hotell i Bangkok. Alla exchange var där, våra buddies, lärarere och självklart Tirawut och co från internationella kontoret på BBA. Först höll rektorn ett tal, vi åt en fantastisk god buffé och sedan fick alla utbytesstudenter representera deras land framme på scen. Då vi inte är så många från Sverige, gjorde vi en liten film som representerade alla utbytes från Skandinavien. Mycket trevlig kväll, som avslutades med en kall öl tillsammans med hela gänget på en bar nära Evergreen!Canal Tour!

Idag var vi ett gäng från Evergreen som åkte på en Canal tour här i Bangkok. Det är otroligt hur folk lever längs med floden, enkla små hyddor på ostadiga pelare. Fascinerande! Efter vår lilla tripp så gick vi till vårt nya stamställe, ett mysigt litet gatukök som serverar helt underbar mat för en liten peng. Min nya roomie från Holland har förrästen precis kommit till Evergreen, hon heter Daphne och verkar mycket trevlig!

Btw så är det ju varning för terror här i Bangkok. Myndigheterna varnar för att vistas på offentliga platser med mycket turister, så morgondagen kommer nog för min del bestå av poolhäng, tvätta lite kläder, träna på gymmet och sen har jag en quiz i kursen International Trade på måndag som jag måste ha koll på!Wednesday is ladies night here in Bangkok!

Onsdag kväll är Ladies Night här i Bangkok. Jag har min sista lektion på eftermiddagen, sen är jag ledig fram till måndag. Ja det är mitt underbara schema under hela vårterminen här på Chulalongkorn University. Vi var ett stort gäng som först gick och åt en god middag vid ett litet gatukök i närheten av Evergreen. För 35bath (ungefär 7,5kr) åt jag en stor portion fried rice with chicken and pineapple. Riktigt gott! Sen hade vi lite förfest i en av lägenheterna här på Evergreen innan vi tog en taxi till ett uteställe i Sukhumvit. Fri entre och gratis drinkar, det är gött att vara tjej. Runt 03:00 tog vi en taxi hem, efter en supertrevlig kväll tillsammans med Evergreen gänget.

Idag har jag legat lite vid poolen, tvättat kläder (eller ja hämtat ut min tvätt), fixat mappar osv för alla kurser och städat. I morgon anländer min nya roomie från Holland, spännande!


Fellow exchange students!

Some of my dear fellow exchange students!


First week at Chulalongkorn University!

Dags för en uppdatering va? Första skolvecka har passerat, vilket betyder helg och ledighet. Jag har lektioner måndag till onsdag eftermiddag och är alltså ledig resten av veckan. Underbart schema!

Måndag var första skoldag och vi var nog alla lite nervösa. Iförd skoluniform tog vi en taxi till universitetet, som ligger ungefär sju minuter från Evergreen. Min första lektion på Chulalongkorn University var International Trade. Läraren var från Indien, bor numera i Los Angeles halva året där han jobbar på UCLA och andra halvan i Bangkok. Väldigt intressant kurs! Lunch åt vi i skolans cefeteria, där det finns masser olika food courts. En stor lunch kostar ungefär sju spänn och en flaska vatten bara två kronor. Perfekt! Precis bredvid Faculty of Accountancy and Commerce finns ett stort shoppingcenter där alla studenter hänger på rasterna. I pausen hinner man precis springa in på STARBUCKS och hämta en latte! Efter lunch hade jag min första lektion i Consumer Behaviour. I denna kurs har vi en helt underbar professor, som har pluggat på både Harvard, Yale och Oxford i USA. Det känns att han vet väldigt mycket om ämnet, men vår första lektion handlade till större del om viktigheten av att åka till Koh PhanganFull Moon Party. Hans motto är "Play hard, work hard" och extra bra betyg ges till fula studenter då han anser att "the world has tortured you guys enough" Istället för att lära ut consumer behaviour, så fick vi en lång historie om varför tjocka tyska gubbar kommer till Thailand:
"You know in Germany, these people are nothing, but when they come to Thailand, you know they go to the girly street and suddenly they are soooooo Sexy" Ja sällan har jag faktiskt skrattat så mycket under en lektion!

Tisdag hade jag först en lektion i Business Management in Asian Countries och här visade sig vår lärare att vara ungefär like flummig, men rolig. Han älskar att prata om sig själv och lyckades på något konstigt sätt att få igång en större diskussion kring vilken öl som är bäst i Thaiand. Ja ja det kan väl vara bra att veta! Dessutom har han det mest konstiga poängsystem som jag någonsin har upplevt. Ställer man en fråga eller svarar på en fråga under lektionen så får man enligt honom lite "special marking" Det spelar ingen roll om man svarar rätt, i pausen ska man bara gå fram och göra klart för honom att man faktiskt sa något. Är man muntlig aktiv mer än en gång, så kan man välja att ge sín poäng vidare till en kompis i klassen, som då inte behöver säga något för att få en lite stjärna. Alltså jag har alldrig varit med om något liknande, det är otroligt svårt att inte skratta och tycka att allt är väldigt konstigt. På eftermiddagen hade jag Logistics and Supply Management, med samma lärare. Då det är lite senare på eftermiddagen, så går han in för "Afternoon entertainment". För att få en av thai tjejerna att dansa MBK dansen, så lockade han med lite "Special marking" och det gick faktiskt vägen. Annars handlade det mycket om att alla skulle ppresenters sig själva och slutligen diskuterade vi smaken av en  ed Johnny Walker.

Onsdag har jag enbart en lektion mellan 09.00-12.00. Det är kursen, Principles of International Management där vi har en lärare från London, UK som under många år har varit egen företagere i både England och Bangkok. Här gäller ett högt tempo och han skiter mer eller mindre i vem vi är. Jag älskar redan hans lektioner, det är ett superintressant ämne och han förmågar verkligen att fånga mitt intresse.

Efter en kort, men intensiv vecka så har jag alltså helg. Jag är väldigt nöjd med alla kurserna, de flesta är verkligen intressanta och så gör det ju inget att man får skratta lite också.


Evergreen!

En liten update från ett 33 graders varmt Bangkok. Idag flyttade jag äntligen till Evergreen och vilket ställe jag kommer bo fram till sommaren. Hotellet ligger enbart tio minuters promenad från alla shoppingcenter, vi har en 7eleven precis runt hörnet och masser små goda gatukök precis utanför dörren. Hotellet är superfint, modernt och likaså är lägenheterna. Än så länge är jag den första i min lägenhet som har ankommit, under morgondagen förväntas de tre andra som jag ska dela boende med att komma. En stor pool finns det också, och ett superfint gym. Tre våningar ner finns gymmet, det blir ju inte bättre!

I eftermiddages träffade jag min buddy från Chulalongkorn University, Pammy Bear som gick med mig till MBK och köpte skoluniform. Svart kjol, vit skjorta, ett skärp och speciella knappar med skolans logo är alltså det som gäller. Kommer känna mig som ett litet barn när jag går till skolan på måndag. Pammy hade med sig en liten present till mig, en efterrätt as you can see on the picture below. Jag har inte riktigt vågat smakat än, till utseendet påminner det mig mest om pannkakor med färgämnen och en påse med gul och grönt löshår. Tanken var iaf god och hon är verkligen hur trevlig som helst. På kvällen käkade jag middag med Pammy och hennes familj på en trevlig restaurang i lyxiga Siam Paragon, det blev masser god och stark thai mat. Pammy ville självklart att jag skulle pröva allt, men med tanke på min något så ostabila mage de senaste dagarna så frånstod jag en fiskrätt som simmade runt i chili. Det visade sig att vara ett klokt val, hela gänget var slutligen illröda i ansiktet och kunde knappast prata. Och jag som trodde att det bara var vi turister som tyckte maten var stark, ja jag kunde inte låta bli och skrattade.

& till min kära far, FYI så jag jag förbi en Bang & Olufson affär idag och kunde inte låta bli att tänka på dig. Så nu tycker jag att du ska komma hit och köpa de högtalare som du vill ha. Bra ursäkt för att jag ska få besök redan va?:)

Jag som bara älskar djur (och speciellt hundar) blev självklar jagat av (enligt mig) en afrikansk vildhund hela vägen hem från MBK. Ninni hade kanske tyckt att det var en söt liten chiwawa, men den var verkligen allt annat än både söt och liten. Bangkok är verkligen underbar, men vore dock ännu underbarare om alla hundar tog sitt pickpack och flyttade norrut.

Tillbaka på Evergreen så träffade jag ett stort gäng utbytesstudenter som också ska plugga vid Chulalongkorn Uni. Det är folk från mer eller mindre hela världen, riktigt spännande. Det blev ett par chang & lite "get to know talk". Annars så verkar jag vara den äldsta av alla utbytes på Evergreen, något överraskad faktiskt. Ja det är väl bara att inse att jag med mina snart 24år har blivit för gammal för att både plugga och resa. Men jag vill ju inte ha man och barn och Volvo och kötbullar och gräsmatta. Nej jag vill resa jorden runt, bli klokare, bo i miljonstäder, dricka fina drinkar, ha chaufför, bestiga berg & äta pad thai!   

Nu ska jag snart gå och lägga mig, i morgon väntar en lång dag med både träning, ett dopp i poolen kanske, stryka skoluniformen och byta knappar. Åååå vilken stressig söndag!

So long, Xoxo..


Bangkok!

Framme i Bangkok spenderar jag de första nätterna på Baiyoke Suite Hotel, centralt i Pratunam. När jag ankom sent igår kväll, så tog jag för första gången Skytrain in till stan, vilket visade sig att vara en bra ide. Vanligtvis brukar jag åka taxi, det kostar ju inte så mycket och är väldigt smidigt. Från flygplatsen till Pratunam i taxi kan det ta ett tag då det är alltid är en himlans trafik, men med Skytrain var jag framme på 25min och det kostade enbart tio spänn. Som student i Asien det kommande år, så uppskattas låga priser!

Idag har jag sovit större delar av dagen. Då jag var rädd att missa planet i Dubai, så höll jag mig vaken hela natten, och det känns nu i efterhand. Annars har jag hunnit äta masser god frukt, varit på min vanliga shoppingrunda på 7eleven och nu ska jag gå ut i folkmyllret och leta upp ett litet gatukök med en god pad Thai!

I morgon tänker jag ligga vid poolen ett tag och sedan blir det att dra på en liten shoppingrunda sen på kvällen, innan jag på lördag morgon flyttar till mitt nya hem här i Bangkok, Evergreen Place! Det känns helt underbart att äntligen vara framme!!

Dubai International Airport!

Lite bilder från flygplatsen i Dubai där jag spenderade tio långa timmar. Eftersom jag bara vill pröva att flyga med Emirates, jag så var det enda alternativet som fanns. Jag var framme i Dubai sent på kvällen och spenderade därför hela natten på Starbucks. Trevligt va?! Med en ordentlig mängd kaffe latte så höll jag mig vaken. Träffade ett par från Italien som var på väg hem från Maldiverna och en cool kille från Amsterdam som var på väg till Sydafrika för att Kite sufra i två månader. På flygplatser träffar man alltid trevligt folk! Nu är jag iaf framme i Bangkok efter ungefär trettio timmar från det att jag lämnade Danmark!

Dubai International Airport: Häftig, men tråkig (iaf efter tio timmar)
Snart bär det av till Sydostasiens pulserande metropol!Två dagar kvar tills jag åker och listan på saker jag måste göra innan avresa är fortfarande ganska så lång. Jag är verkligen beroende av "To do" listor, då blir allt gjort och jag glömmer sällan bort viktiga saker. Tidigare har jag alltid skrivit mina listor på vanligt papper och då har det självklart blivit så att jag har tappat bort listan med jämna mellanrum. Nu när jag har fått en något mer avancerad mobil, har jag alltid koll på vad som ska göras. Ordning & reda helt enkelt!

Det som återstår innan avresa till Bangkok är följande:
- Boka hotell de första nätterna
- Musik på ipod/iphone
- Skriva ut flygbiljett
- Upprätta ett google konto till att lagra bilder
- Tvätta
- Packa klart
- Söka kurs, Chulalongkorn University


Design by Tasnim
RSS 2.0